Blog | Ana Sayfa
 

4 Mayıs 2010 Salı

Mustafa Akyol ile Açılımı Değerlendirdik


Mustafa Akyol, "Açılım ve Türkiye" konulu söyleşisine Yavuz Sultan Selim döneminde Kürtler'i konuşarak başladı. I. Dünya Savaşı'nda Kürtler'in rolü ile devam ettirdiği konuşmasını Atatürk ve Kürtler ile devam ettirdi. 24 Anayasası'nda yer alan "Türkiye ahalisine din ve ırk farkı olmaksızın vatandaşlık itibarıyla ‘Türk’ ıtlak olunur (denir)” maddesine değinen Akyol, 1925 Şeyh Said isyanından bahsederek, bir dönem Kürtlerin Türkleştirilme isteğinin altında CHP'nin yattığını belirtti.

30'larda Kürtçe konuşmanın yasak olduğu ve "Vatandaş Türkçe Konuş" kampanyasının başlatıldığını söylerken 1938 Dersim Katliamı'nda gökten bomba atanlardan birinin de Sabiha Gökçen olduğunun bilgisini verdi.

1982'de Diyarbakır Cezaevi'nde yaşananların PKK'nın patlak vermesinde etkin olduğunu anlatan Akyol, Habur Olayı'nı ve Hükümet'in açılımını değerlendirerek söyleşisini bitirdi. Genel itibari ile açılımını destekleyen Akyol, kitabı için yaptığı araştırması nedeniyle konuya oldukça hakimdi. Katılımcıların sorularını yanıtlayan Akyol, merkezimizde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek aramızdan ayrıldı.

Kendisine teşekkür ediyoruz.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa

 
Başkanın Mesajı
 

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat AYDIN
 
Güncel Yazılar
   
Arşiv