Blog | Ana Sayfa
 

11 Mayıs 2010 Salı

Dünyanın Dengesini Bozan Kadınlar

Kadınlar..Ezber bozan, dengeleri değiştiren kadınlar...Dünyanın dört bir yanındalar. Onları farklı kılan engellere rağmen yol açmaları.
Bu kadınların öykülerini Ayşe Böhürler'den dinledik. Sumatra'daki bir adadan bahsetti Böhürler. Anaerkil bir adadan. Erkeklerin mülkiyet haklarının olmadığı, kadınların erkeği istemeye gittiği, erkek sığınma evlerinin olduğu, balığı erkeğin tuttuğu kadınların satmaya götürdüğü, kadınların idaresinde sakin ve huzurlu bir ada.

Dünyadaki kadınlara bakınca, Türk kadınının temiz, ayakları yere basan, özgüvenli, mücadeleci olduğunu gördüğünü belirten Böhürler, dinimiz ortak olsa bile bazı ülkelerde coğrafi olarak dinin geleneklere göre yorumlanmasından kaynaklı aksamalar olduğunu söyledi.

Dünyanın dengesini değiştiren kadınlardan birkaç örnekle söyleşiye devam eden yazara göre işte o kadınlar;


1) Katar Emiri'nin eşi Şeyha Moza- Şeyhin ikinci eşi olmasına rağmen ülkesindeki kadınlara bir misyon vermiş. Vekil kadınların hatta bakan kadınların olması onun çabasının sonucudur.
2) Condelazza Rice- Dengeleri negatif yönde bozan, savaşı destekleyen biri olsa da büyük ve güçlü bir ülkenin ilk kadın dış işleri bakanı olmuştur.
3) Amal Basha- Yemen gibi çok katı olan bir toplumda kadın hakları için mücadele veren Basha, taşlanmak pahasına da olsa bu mücadelesinden vazgeçmiyor.

4) Hissa Hilal- Suudi kadın şair, sadece gözleri görünen peçesiyle kadın haklarını savunan şiirini okumuş ve bu şiiri Körfez ülkeleri arasında yapılan bir yarışmada üçüncü olmuştur.
5) Miloseviç'in yakalanmasını sağlayan BM'de çalışan bir kadındır. Bu kadın 7 yıl boyunca bir hukuk mücadelesi verdi ve Miloseviç'in savaş suçlusu olarak yargı karşısına çıkmasını sağlayarak ciddi anlamda dengeleri bozdu.
6) Fatma Aliye- İlk kadın romancımız olan Aliye, 120 yıl önce Fransızca'dan çeviriler yapmış, dergi çıkarmış bir kadındır.
7) Halide Edip Adıvar- Sultanahmet Meydanı'nda mitingde yaptığı, İngilizlerin işgaline karşı halkı örgütleyen konuşması ile büyük bir görev ifa etmiştir.
8) Nimet Çubukçu- Milli Eğitim'in ilk kadın bakanıdır.
9) Elif Şafak- Ülkemizde en çok okunan yazar bir kadın.
10) Nükhet Yetiş- TÜBİTAK gibi bir kurumun başında ve başarılı bir şekilde işini ifa ediyor.
11) Merve Kavakçı- Kendi içinde bir bir cesaret örneği sergilemiştir.
12) İl Kadın Müftülerimiz- Sayıları 7 olan bu kadın müftüler erkek hegemonyasının en zor yıkılacağı alanda iş yapıyorlar.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa

 
Başkanın Mesajı
 

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat AYDIN
 
Güncel Yazılar
   
Arşiv