Blog | Ana Sayfa
 

21 Mayıs 2010 Cuma

Sadık Yalsızuçanlar ile "Aşk ve Edebiyat" Üzerine

Sadık Yalsızuçanlar bilgece bir kültüre sahip. Ancak bu kültürü bir de tevazu ile birleşince kendisine hayran olmamak elde değil. Uzun bir yolculuğun ardından merkezimize gelen Hocamız, bir kahve içimi sonrası mikrofon başına geçti. Onca yorgunluğuna rağmen iki saate yakın muhteşem bir söyleşi gerçekleştiren Yalsızuçanlar'a teşekkür ediyor, aşk ve edebiyata dair gerçekleştirdiği söyleşiden aldığımız notları sizinle paylaşıyoruz.

Aşk kelime olarak "Bir varlığın diğer bir varlığı sarması" demektir. Sevgi de ölüm kadar güçlü bir duygudur. Aragon der ki; " Ölmek daha kolaydır sevmekten."

Aşk hali bizi rutinin dışına çıkarır. Zamanın kaybolduğu bir haldir. Aşık için gece ve gündüz birbirine geçer. Aslında bu durum normal değildir. Bu nedenle bu hal uzun sürmez. Anormal durum bir süre sonra normale döner. Aşk ikilikten bir'liğe yönelmeyi ister. Bir'leşme ise aşkı öldürür. Çünkü, kavuşmak arzusu ile sürekli yanmaktır aşk.

Allah Gayyur'dur (Kıskanır). Aşık ta öyle. Goethe der ki; "Seni seviyorsam bundan sana ne?

Sadık Yalsızuçanlar ile "Aşk ve Edebiyat" from Zeytinburnu KSM on Vimeo.


Kuran'da geçen kadınları sınıflandırdığımızda şunu görürüz. Hz. Meryem, saflığın temsilidir. Züleyha, güzelliğin ve dişiliğin sembolüdür. Belkıs ise kamusal alana dahil olan, iktidar ortağı olabilen kadını temsil eder. Erkekler genelde Züleyha'ya aşık olur. Evlendikten sonra ise o Züleyha'dan bir Meryem yontmaya çalışırlar. Patolojik durumlar da burada ortaya çıkmaya başlar.

Kadın ve erkek Allah'ı unutacak kadar birbirine bağlanırsa Allah onları birleştirmez. Leyla ile Mecnun daha küçücükken öğretmenleri sınıftakilerden defterine "Allah" yazmasını ister. Leyla defterine Kays, Kays ise Leyla yazar.

İnsan normal zamanlarda en vazgeçemediği şeylerden aşk halinde vazgeçer. Aşk bir anda başınıza gelir. Şerefinizi terk edebilirsiniz.

Şems, Mevlana'nın aşk mektebi olmuştur.

***
Sadık Yalsızuçanlar'ın, Sezai Karakoç'un Leyla ve Mecnun eserinden, Şeyh Galip'ten okuduğu şiirler için de ayrıca teşekkür ediyor, merkezimizde tekrar konuk etmek üzere edebiyatla ve aşkla iç içe günler diliyoruz.

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa

 
Başkanın Mesajı
 

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat AYDIN
 
Güncel Yazılar
   
Arşiv