Blog | Ana Sayfa
 

6 Eylül 2010 Pazartesi

ZEYTİNBURNU'NDA DEMOKRASİ SERÜVENİMİZ KONUŞULDU


“BU ÜLKE – Türkiye’nin Demokrasi Serüveni” başlığı altında düzenlenen paneller bugün (04.09.2010) sona erdi. Zeytinburnu Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen panellerde birbirinden değerli hukukçular, gazeteciler, akademisyenler, yazarlar yer aldı. Türkiye’nin demokrasi yolculuğu, Türkiye Cumhuriyeti anayasaları, temel hak ve hürriyetler, demokrasi gibi konularda bilgilerin verildiği panellere katılanların soruları da yanıtlanarak referandum öncesi bu konulara açıklık getirildi.

4 Eylül Cumartesi günü gerçekleşen “Temel Hak ve Özgürlüklerin Güvencesi Anayasa” konulu panelin moderatörlüğünü Gazeteci Mehmet Altan yaptı.

Taraf gazetesi yazarı tarih araştırmacısı Ayşe Hür, 21, 24, 61 ve 82 Anayasaları anlatarak sözlerine başladı. Bu anayasaları detaylı olarak masaya yatıran Hür sözlerini şöyle bitirdi; “Türkiye anayasa yapmak açısından dünyadaki birçok ülkeye göre oldukça ileridedir. Ancak bence ideal anayasa daha yapılamamıştır. Toplumun her katmanının katılımı ile hazırlanacak bir anayasa benim hayalim. Oylanacak paketin eksikleri olabilir ama getirdiği değişiklikler bizi bir adım daha ileriye götürecek değişikliklerdir. “

Anayasa hukukçusu Ergun Özbudun, 12 Eylül’de oylanacak paketin içeriği dışında konuların gündemde olmasından rahatsızlığı dile getirdi. Paketin getireceği yeniliklerin muhalefet edilecek bir yanı olmadığı için muhalefet partilerince konunun saptırıldığını, içeriğin tartışılmadığını dile getirdi. Parti kapatma, yargı bağımsızlığı, HSYK konularında yapılacak değişikliklerin sürekli bir çarpıtmaya maruz kaldığını bunu yapanların da halkın sağduyusuna güvenmeyen, vesayet rejiminin devam etmesini isteyen bir zihniyet olduğunu belirtti.

“Demokrasi bir devlet biçimidir. Nasıl bir devlet biçiminiz varsa öyle bir toplum kurarsınız. Birbirinin ayağına basmadan yaşanabilecek bir toplum yapısını öngörmüyorsanız, demokrasiyi tesis edemezsiniz.” diyen İstanbul Barosu Eski Başkanı Yücel Sayman sözlerini neden “Evet” oyu kullanacağını maddeler halinde anlatarak sürdürdü. Pakete muhalefet edenlerin daha ileri bir hedef göstermemesini eleştiren Yücel Sayman, “Siviller askeri mahkemelerde yargılanmasın, askerler adli yargıda yargılansın ve 15. Madde kaldırılsın diye “Evet” diyeceğim. Statükoyu bu oyumla yıkmak istiyorum.” dedi.

Etiketler: , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa

 
Başkanın Mesajı
 

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat AYDIN
 
Güncel Yazılar
   
Arşiv